18 Ekim 2016 Salı

Trilece

Bizim evde trilece sayin Fatih Güllü'nun recetesiyle pisiyor.

Malzemeler:

Keki için:

  1. 5 yumurta
  2. 250 gr şeker
  3. 2 paket kabartma tozu
  4. 300 gr un

Şerbeti için:

  1. 1 lt süt 
  2. 500 ml  krema 
  3. 100 gr toz şeker

Karamel sos için:

  1. 4 yemek kaşığı toz şeker 
  2. 1 yada 2 yemek kaşığı tereyağı
  3. 200 ml krema

Hazırlanışı

  1. Fırını 170 dereceye ayarlayın.
  2. Keki hazırlamak için yumurtanın beyaz ve sarılarını ayrı ve kuru kaplara alın.
  3. Yumurta aklarına bir çimdik tuz ekleyin ve katı bir köpük haline gelinceye kadar çırpın.
  4. Her seferde bir yumurta sarısı ekleyerek çırpmaya devam edin.
  5. 250 gr şekeri ekleyin ve 30 sn kadar çırpmaya devam edin.
  6. kabartma tozunu ekleyin ve 1 dk çırpın.
  7. Unu yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin, spatula ile dipten yüzeye doğru karıştırın ve tekrar mikser ile 2 dk çırpın.
  8. 20cm ye 30 cm boyitlarinda 4cm derinliginde tepsinin sadece tabanını ve uzun yan kısımlarını kaplayacak şekilde ölçüp kestiğiniz yağlı kağıdı tepsiye yerleştirin ve harcı tepsiye eşit olarak yayın. Tepsiyi tezgaha vurarak içindeki hava kabarcıklarını yüzeye çıkarın ve bir kürdan ile onları patlatın.
  9. Önceden 170 dereceye ısıttığınız fırında 30 dk pişirin.
  10. Kek pişerken süt, krema ve şekeri birlikte karıştırarak kaynatın ve ocaktan alarak soğumaya bırakın.
  11. Fırından çıkan keki tepsiden çıkarın, kenarlarını ve üstteki kabarık kısmı her yer eşit olacak şekilde traşlayın.
  12. Pişerken üstte olan kısmı bu kez  alta gelecek şekilde baska bir tepsiye ters çevirerek yerleştirin.
  13. Şerbet ve kek ılıkken şerbeti yavaş yavaş dökün.
  14. Bu arada karameli hazırlamak için tencereye şekeri alın ve karıştırarak eritin.
  15. Eriyen şekere tereyağını ekleyin ve karıştırarak eritin.
  16. Kremayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin, bu esnada şeker katılaşacaktır, endişelenmenize gerek yok, karıştırmaya devam edince şeker ve krema karışacaktır.
  17. Kıvam alınca kapatın ve ara ara karıştırarak ılınmaya bırakın.
  18. Soğumasını beklemeden ılık ve hala akışkanken tatlının üzerine eşit şekilde dökün ve buzdolabına kaldırın. Afiyet olsun. 
Orjinal tarif bu şekilde. Ben karamel sos yerine çikolata soslu yaptim.


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin