2 Temmuz 2012 Pazartesi

Caponata -Patlıcan Sevdalılarına-



Tam da patlıcanlı tariflere yenilerini eklemeyi, patlıcan sevgimi bir kez daha ayyuka çıkarmayı hayallerken sevgili Aylin seslendi. Bak dedi, bir komşu yemeği, ismi caponata! Durur mu Necla? Yaptı arayı soğutmadan. Lezzetini ne kadar övsem azdır. Hele bi yapın, göreceksiniz.

Aylin'in tarifine dokunmadan buraya aktarıyorum. 


Caponata
Malzemeler (4 kişilik):
  • 600 gr (orta boy 3 adet) patlıcan
  • 4 orta boy domates
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 kereviz sapı (varsa)
  • 1 avuç kapari
  • 2 avuç çekirdeksiz yeşil zeytin
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • ½ çay bardağı su
  • Tuz
Yapılışı:
Patlıcanları çizgili pijama gibi alacalı soyun, sap kısmını kesip atın. Baş parmağınızın üst boğumu büyüklüğünde küp kesin. Bol tuzlu suya atın ve en az 15 dakika bekletin, böylece acı suları çıkmış olacak.
Kuru soğanın kabuklarını soyup tavla zarı küçüklüğünde kesin. Domateslerin de kabuklarını çıkarıp soğanlarla aynı boyda doğrayın. Kereviz sapını da aynı boyda parçalara ayırın. Yeşil zeytinleri halka halka dilimleyin.
Patlıcanları sudan çıkarırken hafifçe sıkın, mutfak bezi üstünde kurutun. Tavaya zeytinyağının 1/3’ünün dökün ve kızdırın. Patlıcanların yarısını içine atıp karıştırarak az yağda kızartın. Diğer patlıcanlara da aynı işlemi uygulayın.
Bir tencereye kalan 1/3 zeytinyağını koyup kızdırın. Soğanları içine döküp kısık ateşte ara ara karıştırarak 7-8 dakika saydamlaşana dek pişirin. Üzerine domatesleri ekleyin bir tutam tuz serpin. 2-3 dakika piştikten sonra kaparileri, zeytinleri ve kerevizi ilave edin. Yarım çay bardağı suyu dökün ve tüm malzemeyi harmanlayın. 4-5 dakika pişirdikten sonra tencereye patlıcanları, şekeri ve sirkeyi alın, karıştırın. Sirke kokusu çıkıp hafif buharlaşırken yemeği son 2 dakika daha ocak üstünde tutun. Yemek ılındıktan sonra servis edin.

4 yorum:

sare dedi ki...

Sevgili Narince, çok beğendim. Hatta malzemeleri okuyunca ağzım sulandi diyebilirim. Ellerinize sağlık.
Aylin hanıma da teşekkürler...
Kereviz sapını bulabilecek miyim acaba?
Güzel bir hafta diliyorum.

lezzettabağı dedi ki...

Canım bu yemeği çok beğendim eminim lezzetide öyledir en kısa zamanda deneyeceğim kereviz sapının ve kaparinin vereceği tadı merek ettim sevgiyle kal..

Canan Demirbağ dedi ki...

Değişik bir patlıcan yemeği olmuş,ellerinize sağlık..

sibelyalcincom dedi ki...

Çok farklı bir tarif en kısa zamanda denemeli:) ellerinize sağlık...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin